Stoppen met roken door te minderen. Kan dat?

Minder rokenLukt het je niet om cold turkey te stoppen met roken? Maar wil je wel graag gezonder gaan leven? Dan kan je proberen steeds minder te gaan roken om het zo langzaam af te leren.

Het kan zijn dat je denkt het mentaal niet aan te kunnen als je direct stopt. Door geleidelijk te stoppen, is het voor jou dan prettiger om de slechte gewoonte van het roken vaarwel te zeggen.

Minder roken? Wat moet je doen?

– Schrijf op hoveel sigaretten je nu per dag rookt
– Stel voor jezelf een uiterste datum wanneer je gestopt wilt zijn
– Reken uit hoeveel sigaretten je per dag minder moet gaan roken om uiteindelijk op 0 uit te komen op de gestelde stopdatum
– Houd je aan het afbouwschema

Net als bij andere methodes, doe je er goed aan het volgende te doen:
– Vertel het mensen in je omgeving
– Vermijd mensen die roken
– Vermijd locaties waar gerookt wordt
– Verdiep jezelf in wat nicotine is en leer wat deze vijand met je doet
– Bedenk een gezond alternatief voor roken

Door steeds minder te roken, zal je lichaam er langzaam aan wennen dat het minder nicotine binnenkrijgt. De ontwenningsverschijnselen zijn daardoor minder heftig dan bij cold turkey stoppen met roken.

Maar doordat het proces al met al een stuk langer duurt, maak je het wel een stuk moeilijker voor jezelf. De verleiding om toch een extra sigaret op te steken is groter omdat je de sigaretten nog voor handen hebt.

Deze methode vraagt daarom misschien nog wel meer discipline van jezelf dan alle andere methodes om te stoppen met roken.

Denk je dat dit niet de manier is voor jou om te stoppen met roken? Dan kan je proberen of het lukt door cold turkey te stoppen of door het roken van sigaretten te vervangen door iets anders.

Heb jij wel eens geprobeerd te minderen? Deel je ervaringen en reageer hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *