Roken en diabetes

Rokers hebben een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan niet-rokers. Het risico op het ontwikkelen van diabetes neemt toe met het aantal sigaretten dat per dag wordt gerookt.

Diabetes is een ziekte die ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel in het lichaam wordt verhoogt en brengt het lichaam in gevaar voor veel ernstige gezondheidsproblemen. Miljoenen volwassenen lijden aan diabetes en de ziekte is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak.

Rokers hebben een 30% tot 40% hoger risico op diabetes dan niet-rokers.

Hoe veroorzaakt roken diabetes type 2?

Roken verhoogt het aantal ontstekingen in het lichaam. Ontstekingen treden op wanneer chemicaliën in sigarettenrook cellen beschadigen, waardoor er zwellingen ontstaan en normale celfunctie wordt belemmerd. Roken veroorzaakt ook oxidatieve stress, een aandoening die optreedt als chemicaliën uit sigarettenrook combineren met zuurstof in het lichaam. Dit veroorzaakt schade aan cellen. Onderzoek toont aan dat zowel ontstekingen als oxidatieve stress verband houden met een verhoogd risico op diabetes.

Uit onderzoek blijkt ook dat roken wordt geassocieerd met een hoger risico op buik obesitas (abdominale obesitas) of buikvet. Buik obesitas is een bekende risicofactor voor diabetes omdat het de productie van cortisol stimuleert, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Rokers hebben meestal hogere concentraties cortisol dan niet-rokers.

Wat zijn de risico’s van roken voor diabetes patiënten?

Studies hebben bevestigd dat wanneer mensen met type 2 diabetes worden blootgesteld aan nicotine, insuline (het hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt) minder effectief is. Mensen met diabetes die roken hebben daardoor een grotere doses insuline nodig om hun bloedsuiker te regelen.

Rokers met diabetes hebben meer kans op ernstige gezondheidsproblemen, waaronder:
– hart- en nierziekten;
– slechte bloedstroom in de benen en voeten die kunnen leiden tot voetinfecties, zweren, en mogelijke amputatie van tenen of voeten;
– retinopathie (een oogziekte die blindheid kan veroorzaken);
– perifere neuropathie (beschadigde zenuwen aan de armen en benen die gevoelloosheid, pijn, zwakte en slechte coördinatie veroorzaken).

Diabetes en stoppen met roken

De gezondheidsvoordelen van stoppen met roken beginnen meteen. Mensen met diabetes die stoppen hebben meer controle over hun bloedsuiker. Studies hebben aangetoond dat insuline effectiever begint te worden bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel acht weken nadat een roker stopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *